Beslag inkomen

Beslag overig

Vaste lasten

Schulden overheid

Kosten van schulden

Hulp bij schulden

Overige info

Klachten

Voorbeeldbrieven

Rekenprogramma

Nieuwsbrief

Rente over schulden berekenen

I.v.m. het te kleine scherm is het rekenprogramma niet beschikbaar op de mobiel

Rente over schulden berekenen

Bereken hoeveel rente een schuldeiser in rekening mag brengen.

 

Rente calculator

Geen (geldig) bedrag

Onjuiste begin-datum
Onjuiste eind-datum
Einddatum voor begindatum

Consumententransactie

Handelstransactie

Geen rentesoort gekozen
%
Geen (geldig) rentepercentage
Per maand
Per jaar
Geen renteperiode gekozen
% per jaar
Geen (geldig) rentepercentage

Toelichting rente berekenen


Soort transactie
De hoogte van de rente die de schuldeiser in rekening mag brengen hangt af van de partijen die deelnemen aan de overeenkomst. Maak een keuze uit:

Consumententransactie
Een overeenkomst met een consument of particulier

Handelstransactie
Een overeenkomst tussen bedrijven onderling, bedrijven met de overheid, of de overheid onderling.
 

 

Soort rente
Bij de rente-calculator kun je kiezen uit verschillende soorten rente:

Wettelijke rente (rente op rente)
Wanneer geen afspraak is gemaakt over de verschuldigde rente, dan mag de schuldeiser op basis van het Burgerlijk Wetboek wettelijke rente in rekening brengen. Op jaarbasis wordt de rente over de rente berekend. Hetzelfde geldt voor de wettelijke handelsrente (rente op rente). Dit is de meest voorkomende rente.

Wettelijke rente (enkelvoudig)
Indien in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden is afgesproken dat er bij verzuim rente in rekening wordt gebracht en dat de hoogte van het rentepercentage gelijk is aan de wettelijke rente, dan is sprake van een enkelvoudige rente. Het rentepercentage is gelijk aan de wettelijke rente, maar de rente wordt dan niet op jaarbasis over de inmiddels verschuldigde rente berekend. De verschuldigde rente is dus lager dan bij ‘rente op rente’.

Overeengekomen rente
Bij overeenkomst of algemene voorwaarden kan een rentepercentage afgesproken worden. Als dit een rente betreft per maand of per jaar, dan wordt de rente over de rente berekend per maand of per jaar. Wanneer alleen een rentepercentage afgesproken is, dan betreft het een enkelvoudige rente.



Waarschuwingen
In de Rente calculator zijn twee waarschuwingen opgenomen

Oneerlijk rentebeding
Voor consumententransacties geldt dat een te hoge rente in de algemene voorwaarde door de rechter kan worden aangemerkt als een oneerlijk beding. De rechter zal het rentebeding vernietigen waardoor geen rente verschuldigd is. De rente-calculator geeft een waarschuwing als hier mogelijk sprake van is. De waarschuwing wordt gegeven wanneer bij consumenten de berekende rente hoger is dan de rente die geldt voor bedrijven onderling (handelsrente). Meer info of oneerlijk rentebeding.

Verjaring
Bij consumententransacties wordt gewezen op mogelijke verjaring wanneer de rente berekend wordt over een periode langer dan twee jaar. Voor consumentenkoop en energieschulden geldt namelijk een verjaringstermijn van twee jaar. Voor andere overeenkomsten met consumenten geldt een verjaringstermijn van vijf jaar.
Bij handelstransacties wordt gewezen op mogelijke verjaring wanneer de rente berekend wordt over een periode langer dan vijf jaar.
Voor zowel consumenten- als handelstransacties geldt overigens dat de verjaringstermijn 20 jaar is wanneer er een vonnis is. Voor rente verschuldigd na een vonnis geldt overigens wel weer een verjaringstermijn van vijf jaar. Meer info over verjaring.

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie en jurisprudentie over wettelijke rente, contractuele rente en consumentenkrediet.