Uitkeringsinstanties moeten oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van een herziening en/of terugvordering van te veel betaalde uitkering. Ook moeten ze meer rekening houden met de financiële, sociale en psychische problemen die kunnen ontstaan als iemand een groot bedrag moet terugbetalen. Daarover heeft de Centrale Raad van Beroep een belangrijke uitspraak gedaan. De bestuursrechter gaat indringender toetsen of instanties voldoende oog hebben voor de menselijke maat.

 

Bron: de Rechtspraak  
Lees verder...
 

Sinds 2021 zijn verhuurders, zorgverzekeraars, energie- en waterbedrijven wettelijk verplicht om adressen van inwoners met beginnende betalingsachterstanden aan de gemeente door te geven. De gemeente is wettelijk verplicht om vervolgens een aanbod voor schuldhulpverlening te doen. Dit gebeurt per brief, maar veel gemeenten gaan bij een deel van de adressen er ook actief op af door langs de deur te gaan. Bij het maken van deze selectie zal de gemeente moeten nagaan of er minderjarige kinderen tot het huishouden behoren en dit betrekken bij de afweging. Daartoe verplicht het Kinderrechtenverdrag. Belangen van minderjarige kinderen krijgen hiermee de prioriteit die het verdient.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Het programma Radar heeft aandacht besteed aan de vele problemen die consumenten ondervinden met energieleverancier HEM. Het gaat hierbij onder meer om dubieuze wervingmethodes, op misleidende wijze afsluiten van vijf-jaarcontracten met een variabel tarief en het opleggen van extreem hoge opzegboetes. Volgens HEM is de berichtgeving van Radar onrechtmatig. Zij vordert verwijdering van de berichtgeving, rectificatie en vaststelling van de aansprakelijkheid van Avrotros. Het tegendeel gebeurt. De rechter behandelt uitgebreid de werkwijze van HEM en stelt vast dat de beweringen van het programma Radar kloppen. Wat is er mis bij HEM?

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

De Belastingdienst betaalde de toeslagen van een onder bewind gestelde op de leefgeldrekening in plaats van de beheerrekening. De reden was dat de onder bewind gestelde zelf het rekeningnummer had laten wijzigen door de Belastingdienst. Volgens de bewindvoerder wist dan wel had de Belastingdienst moeten weten dat er sprake was van beschermingsbewind. Daarom had de Belastingdienst volgens de bewindvoerder het rekeningnummer niet mogen wijzigen. De bewindvoerder vond dat de Belastingdienst het geld alsnog op de beheerrekening moest overmaken en diende een klacht in bij de Nationale ombudsman.

Bron: Nationale ombudsman  
Lees verder...
 

Vanaf 1 april 2024 geldt de Wet kwaliteit incassodienstverlening. Met de wet wordt een Incassoregister ingevoerd en gaan verschillende kwaliteitseisen gelden voor het incasseren van vorderingen op natuurlijke personen door incassobureaus, administratiekantoren, deurwaarders en incassoadvocaten.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Nadat de bewindvoerder de deurwaarder op de hoogte heeft gesteld van de onderbewindstelling en om uitstel heeft gevraagd, stuurt de deurwaarder een overzicht met drie openstaande schulden. Nog geen maand later legt de deurwaarder op verzoek van T-mobile bankbeslag. Het hof Amsterdam oordeelt dat de deurwaarder betrokkene onnodig op kosten jaagt en zich hierbij niet achter de opdrachtgever mag verschuilen. Het hof legt als maatregel een berisping en een geldboete op.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

De Nederlandse Staat en twee drinkwaterbedrijven handelen onrechtmatig door niet al het redelijkerwijs mogelijke te doen om te voorkomen dat minderjarige kinderen in een situatie terechtkomen waarin zij niet voldoende toegang hebben tot drinkwater. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald.

Bron: de Rechtspraak  
Lees verder...
 

Menigeen denkt bij de belastingdienst als eerst aan belasting betalen. Het is goed om te realiseren dat de belastingdienst voor velen ook een bron van inkomen is. Ondanks dat er niet zo veel aftrekposten meer zijn, kan de belastingaangifte toch nog veel geld opleveren. Zo krijgen AOW-ers met een klein aanvullend pensioen bijna altijd geld terug, dat kan oplopen tot wel 1000 euro. Ook levert het terugbetalen van teveel ontvangen uitkering geld op. SchuldInfo besteedt aandacht aan bijzondere situaties om voor een belastingteruggaaf in aanmerking te komen.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

De kantonrechter van de rechtbank Overijssel heeft Stichting Zonder Zorgen ontslagen als bewindvoerder en/of mentor van 37 cliënten. De kantonrechter concludeert dat er in ieder geval over 2022 is gebleken van onmiskenbaar slecht bewind. De stichting heeft haar positie als bewindvoerder misbruikt, waardoor cliënten die veelal in een slechte financiële situatie zaten, in een nog slechtere financiële situatie zijn geraakt. Er werd onder meer door de bewindvoerder geen gehoor gegeven aan oproepen van de rechtbank en het bewind en mentorschap werd uitgevoerd door een persoon die daarvoor niet bevoegd was.

Bron: De Rechtspraak  
Lees verder...
 

De Tweede Kamer heeft op 5 maart 2024 met ruime meerderheid (alle partijen behalve de PVV) een motie aangenomen waarbij de regering wordt opgeroepen voorbereidingen te treffen voor de inrichting van een nieuw incassostelsel. In dit incassostelsel wordt de minnelijke fase gestimuleerd, bij onnodig procederen de schuldeiser in de proceskosten veroordeeld, meedelen in beslag mogelijk gemaakt en krijgen deurwaarders een grotere rol voor een duurzame oplossing. Geweldig nieuws dat de voorstellen uit het rapport "Schulden klein houden en perspectief bieden" door bijna de gehele Tweede Kamer worden omarmd.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Bij het afsluiten van een verzekering moet allerlei informatie worden verstrekt. Wanneer de informatie onvolledig of onjuist is, kan dit de verzekeringnemer duur komen te staan. De verzekering kan worden beëindigd en de schadeclaim kan worden afgewezen. Bovendien kun je als ‘fraudeur’ geregistreerd worden in een register, met als gevolg dat je moeilijk en alleen tegen een hoge premie een nieuwe verzekering kunt afsluiten.

Wat zijn de gevolgen wanneer verzwegen wordt dat de vorige verzekering is beëindigd vanwege een premieachterstand? Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt als volgt.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Er zijn te grote verschillen in de moeite die gemeenten doen om burgers met financiële problemen te bereiken. Dit constateert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Hoe eerder, hoe beter’, over vroegsignalering van schulden door gemeenten. “Iedere burger in Nederland, ongeacht in welke gemeente hij of zij woont, verdient het om bereikt en geholpen te worden bij dreigende problematische schulden”, aldus de ombudsman.

Bron: Nationale ombudsman  
Lees verder...
 

Voor mensen zonder vast woonadres maar met een briefadres, geldt in beginsel een lage beslagvrije voet. Wanneer inzage wordt gegeven in de leefsituatie en bronnen van inkomen is er recht op een 'normale' beslagvrije voet. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat het UWV heeft nagelaten om uit zichzelf te beoordelen of betrokkene in aanmerking kon komen voor een hogere beslagvrije voet.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Deurwaarders zijn onderworpen aan tuchtrechtspraak, uitgevoerd door de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders en in hoger beroep door het Hof Amsterdam. Hierbij een selectie van uitspraken gepubliceerd in de maanden oktober t/m december 2023.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

De Kamer voor gerechtsdeurwaarders heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de mogelijkheden van een deurwaarder om een betalingsregeling te treffen wanneer door een andere schuldeiser al loonbeslag is gelegd. De beslagvrije voet moet het bestaansminimum garanderen. De debiteur ertoe bewegen om een deel van dit bestaansminimum te gebruiken om een schuld af te lossen, staat hiermee op gespannen voet. De deurwaarder dient zich terughoudend op te stellen, mag geen oneigenlijke druk uitoefenen en mag zich niet achter de opdrachtgever verschuilen.

Een betalingsregeling afdwingen onder de beslagvrije voet wordt terecht veroordeeld, maar het alternatief om te dagvaarden en beslag te leggen is, gelet op de kosten, ook niet wenselijk.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Meer nieuws: