Juridische info voor hulpverleners
Zorgverzekeraar VGZ wil alleen instemmen met een nulaanbod onder de voorwaarde dat zij haar vordering pas na achttien maanden zal afboeken en dan alleen als er geen nieuwe premieschuld is ontstaan. VGZ wil op deze manier stimuleren tot duurzaam betaalgedrag en een schuldenvrije toekomst. De rechtbank Den Haag beschouwt deze opstelling als een weigering om in te stemmen met de schuldregeling. Het verzoek tot een dwangakkoord wordt gehonoreerd en de schulden worden per direct kwijtgescholden.
Zorgverzekeraar DSW treft een betalingsregeling voor een premieachterstand van een paar maanden. Op één maand na, want deze was al uit handen gegeven aan de deurwaarder. Betrokkene moest hiervoor een aparte betalingsregeling met de deurwaarder treffen. Dit gebeurde niet met als gevolg een dagvaarding en vonnis, met als resultaat 530 euro aan extra kosten. De zorgverzekeraar neemt niet als uitgangspunt dat de debiteur slechts over één betalingscapaciteit beschikt. Van zorgverzekeraars mag je meer zorgvuldigheid verwachten.
Eerder oordeelde de rechtbank Midden-Nederland dat achteraf betalen via Klarna neerkomt op een consumentenkrediet. De reden hiervoor is dat zij niet hebben kunnen aantonen dat de rente en incassokosten geen deel uitmaken van het verdienmodel.
De rechtbank Amsterdam had Klarna een vergelijkbare bewijsopdracht gegeven. Het was wachten op de uitkomst van deze procedure. Maar die komt er niet want alle zaken zijn van de rol gehaald. Beter geen uitspraak dan een nadelige uitspraak, zal de overweging zijn geweest.
Deurwaarders zijn onderworpen aan tuchtrechtspraak, uitgevoerd door de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders en in hoger beroep door het Hof Amsterdam. Hierbij een selectie van uitspraken gepubliceerd in de maanden januari t/m maart 2025.
Wanneer de deurwaarder beslag op loon of uitkering heeft gelegd, valt het deel van het inkomen dat hoger is dan de beslagvrije voet onder het beslag, dus ook het volledige vakantiegeld. Maar geldt dit ook wanneer het maandelijks inkomen lager is dan de beslagvrije voet? En welke regels gelden bij beslag op een bijstandsuitkering? Er zijn gemeenten die maandelijks het vakantiegeld aan de debiteur betalen om vervolgens maandelijks aan de deurwaarder af te dragen. Maar mag dit wel?
Eerder heeft de rechtbank Noord-Holland n.a.v. een proefprocedure vanuit SchuldInfo beslist dat de gemeente bij beslag op een bijstandsuitkering niet maandelijks aan de deurwaarder mag afdragen. Reden hiervoor is dat betrokkene dan onder de beslagvrije voet terecht komt. Volgens de VNG en het ministerie SZW is het nog steeds mogelijk om maandelijks aan de deurwaarder af te dragen, namelijk door het vakantiegeld maandelijks aan de debiteur uit te betalen. De rechtbank Overijssel heeft nu n.a.v. een tweede proefprocedure beslist dat ook deze werkwijze niet geoorloofd is. Dat is goed nieuws voor de debiteur want maandelijkse afdracht aan de deurwaarder brengt veel meer deurwaarderskosten met zich mee dan jaarlijkse afdracht.
In de eerste maanden van 2025 heeft de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) drie incassodienstverleners een waarschuwing gegeven. Zo vond de Inspectie JenV hun communicatie naar mensen met een schuld niet duidelijk genoeg. Ook hadden de bedrijven bij lopende zaken niet duidelijk genoeg gemaakt hoeveel rente bij een schuldbedrag kwam, over welke periode en op basis waarvan. Daarnaast kregen mensen met een schuld niet altijd informatie over hulpmogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van een betalingsregeling.
Het incassobureau Juristu hanteert onduidelijke algemene voorwaarden en adverteert met ‘no cure, no pay’, terwijl opdrachtgevers uiteindelijk wel kosten moeten betalen. Meestal zijn het bedrijven die een incassobureau inschakelen, maar dit incassobureau richt zich ook op particulieren die een vordering hebben. En voor deze groep biedt het consumentenrecht extra bescherming.
In 2023 oordeelde de rechtbank Amsterdam in een viertal zaken dat het incassobureau het betaalde geld moest terugbetalen. Het hof Amsterdam komt in hoger beroep tot hetzelfde oordeel.
De rechtbank Midden-Nederland heeft vastgesteld dat achteraf betalen via Klarna neerkomt op een consumentenkrediet. Weliswaar brengt Klarna bij aanvang geen kosten in rekening. Voor het te laat betalen wordt wel rente en incassokosten in rekening gebracht. Volgens het Hof van Justitie van de Europese Unie is er ook sprake van een consumentenkrediet wanneer deze kosten deel uitmaken van het verdienmodel. Volgens de rechtbank is hiervan bij Klarna sprake.
Aangezien Klarna niet heeft gewaarschuwd dat geld lenen geld kost en vooraf de kredietwaardigheid niet heeft beoordeeld zijn rente en incassokosten ten onrechte in rekening gebracht. Wanneer deze kosten betaald zijn kan dit als onverschuldigd teruggevorderd worden.
De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stellen voor om de vergoeding voor schuldenbewind uit te breiden met een 'doorstroombeloning'. Dit om de doorstroom naar de Msnp/Wsnp te bespoedigen. Zo valt op te maken in de Kamerbrief curatele, beschermingsbewind en mentorschap.
Wanneer een verkeersboete niet op tijd betaald wordt, dan gaat deze in twee stappen van 50% en vervolgens 100% omhoog. Zo wordt een boete van 300 euro uiteindelijk 900 euro. Per 1 juni 2025 krijgt het CJIB de bevoegd om de ophoging kwijt te schelden wanneer sprake is van overmacht of van onevenredig hardvochtige effecten van de ophogingen.
De Adviescommissie voor burgerlijk procesrecht heeft een advies uitgebracht om het onderscheid tussen de dagvaardings- en verzoekschriftprocedure op te heffen. De commissie stelt voor dat de deurwaarder niet langer een dagvaarding overhandigt. Daarvoor in de plaats adviseert de commissie dat een schuldeiser zelf bij de rechtbank een verzoekschrift kan indienen. Deze voorgestelde wijzigingen zullen bij schuldenproblematiek er onbedoeld toe leiden dat de schuldenlast van debiteuren (verder) gaat oplopen. De wijzigingen staan ook haaks op voorstellen van het huidige kabinet om de rol van de deurwaarder in situaties waarin de debiteur meerdere schulden heeft, juist te versterken.
Na een overgangsperiode van een jaar moeten vanaf 1 april 2025 alle incassobureaus en administratiekantoren die rekeningen versturen, geregistreerd staan in het Incassoregister. Op dit moment staan er slechts 125 bedrijven geregistreerd. Vermoedelijk zijn er 550 incassobureaus en daarnaast nog een heleboel administratiekantoren, debiteurenbeheerders, VVE-beheerders, vastgoedbeheerders en BuyNowPayLater-bedrijven die vergelijkbare werkzaamheden verrichten. Zij moeten vóór 1 april de aanvraag hebben ingediend. Justis heeft dan 26 weken om de aanvragen te beoordelen. Wanneer zij, zonder geregistreerd te zijn of zonder hiervoor een aanvraag te hebben ingediend, doorgaan met hun werkzaamheden, zijn ze in overtreding.
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vordert één maand premie omdat de maandelijkse premie niet vooruit betaald wordt. Op zichzelf gaat het al ver om hiervoor te dagvaarden. Maar juridisch klopt het ook niet. Volgens de rechter hoeft er in dit geval niet vooruit betaald te worden, omdat uit niets blijkt dat dit afgesproken is.
Wanneer beslag op loon is gelegd en betrokkene heeft tevens loon als zzp-er, op welke wijze moet de beslagvrije voet dan worden berekend? De rechtbank Noord-Holland heeft bepaald dat het zzp-inkomen wél moet worden meegenomen bij de berekening van de hoogte van de beslagvrije voet, maar dat het niet-beslagen deel van dit inkomen níet in mindering moet worden gebracht op de beslagvrije voet.