Beslag inkomen

Beslag overig

Vaste lasten

Schulden overheid

Kosten van schulden

Hulp bij schulden

Overige info

Klachten

Voorbeeldbrieven

Rekenprogramma

Nieuwsbrief

Het ontvangen van kwijtschelding voor de aanslag van het waterschap lijkt op de Postcodeloterij. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) naar het beleid van de 21 waterschappen in Nederland. Vijf waterschappen kiezen ervoor om de ruime kwijtscheldingsregeling niet te hanteren, en doen hiermee hun kwetsbare inwoners tekort.

Bron: LOSR / Sociaal werk Nederland Lees verder...
 

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in een uitspraak een eindbeslissing gegeven na de beantwoording van zogenoemde prejudiciële vragen door de Hoge Raad. Het hof wilde van de Hoge Raad weten hoe nieuwe regels over de wettelijke schuldsanering voor natuurlijke personen moesten worden uitgelegd. Met toepassing van de uitleg van de Hoge Raad is de rechtszaak nu beslist.

Bron: de Rechtspraak Lees verder...
 

Menigeen denkt bij de belastingdienst als eerst aan belasting betalen. Het is goed om te realiseren dat de belastingdienst voor velen ook een bron van inkomen is. Ondanks dat er niet zo veel aftrekposten meer zijn, kan de belastingaangifte toch nog veel geld opleveren. Zo krijgen AOW-ers met een klein aanvullend pensioen bijna altijd geld terug, dat kan oplopen tot wel 1200 euro. Ook levert het terugbetalen van teveel ontvangen uitkering geld op. SchuldInfo besteedt aandacht aan bijzondere situaties om voor een belastingteruggaaf in aanmerking te komen.

Bron: André Moerman Lees verder...
 

De Nationale ombudsman maakt zich grote zorgen over de betrouwbaarheid van de postbezorging door de overheid. In zijn brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarschuwt hij dat steeds meer burgers hierdoor in de problemen komen. Klachten over verdwenen of te late post worden bovendien steevast afgewezen, waardoor gedupeerde burgers nergens terecht kunnen.

Bron: Nationale ombudsman Lees verder...
 

Wanneer sprake is van problematische schulden ontvangt de bewindvoerder op jaarbasis een extra vergoeding van vijf uur per jaar. Dit hogere tarief geldt totdat een schuldregeling is afgerond, dan wel een saneringskrediet is afgelost.

Sinds 1 juli 2024 komt het regelmatig voor dat schuldeisers een ‘nulaanbod’ ontvangen, d.w.z. een voorstel om de schulden kwijt te schulden. Na totstandkoming van een schuldregeling al dan niet via een dwangakkoord, is betrokkene in een keer van zijn schulden af. Wat zijn dan de gevolgen voor de extra vergoeding voor de bewindvoerder? Komt deze dan te vervallen? De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de bewindvoerder hier nog 12 maanden recht op heeft.

Bron: André Moerman Lees verder...
 

Ex-huurster schrijft zich na vertrek uit woning niet uit bij de BRP. Daardoor wordt verhuurster aangeslagen voor meerpersoonshuishouden voor gemeentelijke heffingen en waterschapslasten. Niet uitschrijven levert een onrechtmatige daad op. Ex-huurster moet verschil tussen heffingen voor meerpersoonshuishouden en het bedrag voor eenpersoonshuishouden als schadevergoeding betalen.

Bron: André Moerman Lees verder...
 

Nu kopen, later betalen: Diensten als Klarna en Riverty worden steeds populairder. Op de pof kopen kan een uitkomst bieden, maar niet iedereen kan de gevolgen overzien. Vooral jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar komen steeds vaker in grote financiële problemen doordat ze betalingstermijnen missen en in de schulden raken.

Worden zij wel voldoende in bescherming genomen? En hoe kan het dat achteraf betaaldiensten zo toegankelijk zijn? Betaaldienst Klarna reageert.

Bron: Radar Lees verder...
 

Met registratie in het curatele- en bewindregister worden personen tegen het aangaan van overeenkomsten beschermd. Deze gegevens worden echter ten onrechte ook voor ander doeleinden gebruikt. Zo kreeg het College voor de Rechten van de Mens een klacht over het moeten betalen van een borg bij het afsluiten van een energiecontract, vanwege registratie in het bewindregister. Volgens het College is sprake van discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte.

Bron: College voor de Rechten van de Mens Lees verder...
 

Een bewindvoerder ontvangt maandelijks een standaardvergoeding. Naast deze vergoeding zijn een aantal extra vergoedingen mogelijk, zoals voor een verhuizing, of de verkoop of ontruiming van een woning. Door rechters wordt hier echter verschillend mee omgegaan. Zo oordeelt de ene rechter dat dit alleen kan bij uitzonderlijke omstandigheden. Een andere rechter vindt de administratieve werkzaamheden m.b.t. de verhuizing behoren tot de standaard taken van een bewindvoerder, waar je geen extra beloning voor kunt krijgen. Het hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt anders.

Bron: André Moerman Lees verder...
 

De VNG roept alle gemeenten op om bij schuldenregelingen een registratietermijn van 6 maanden te hanteren in het register van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hiermee kunnen gemeenten voorkomen dat inwoners die hun schulden succesvol hebben afgerond daarvan nog jarenlang nadelige gevolgen ondervinden.

Bron: VNG Lees verder...
 

Na de rechtbank Den Haag komt ook de rechtbank Limburg tot het oordeel dat een schuldeiser gedwongen in moet stemmen met een voorstel van 0% tegen finale kwijting. In feite komt dit neer op een verplichte kwijtschelding van de schuld.

Bron: André Moerman Lees verder...
 

Wanneer je schulden hebt bij een private schuldeiser dan heb je geen recht op een betalingsregeling. De schuldeiser kan het bedrag in z’n geheel opeisen en hoeft niet in te stemmen met betaling in termijnen. Tegen deze achtergrond kan de rechter geen betalingsregeling opleggen. Dit is standaard jurisprudentie. Maar rechters slaan de plank mis als het om schulden bij de zorgverzekeraar gaat. Want dan is het wettelijk anders geregeld.

Bron: Lees verder...
 

Wanneer je een aanslag inkomstenbelasting, gemeentelijke belastingen of waterschapslasten niet kunt betalen, dan kun je onder bepaalde voorwaarden voor kwijtschelding in aanmerking komen. Ook bij het terugbetalen van toeslagen wordt rekening gehouden met de beschikbare betalingscapaciteit. Heb je onvoldoende betalingscapaciteit, dan wordt de toeslagschuld buiten invordering gesteld.

De regels die hiervoor gelden zijn per 1 januari 2025 versoepeld. Er kan meer rekening worden met noodzakelijke kosten, zoals de kosten voor beschermingsbewind.

Bron: André Moerman Lees verder...
 

Deurwaarders zijn onderworpen aan tuchtrechtspraak, uitgevoerd door de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders en in hoger beroep door het Hof Amsterdam. Hierbij een selectie van uitspraken gepubliceerd in de maanden oktober t/m december 2024.

Bron: André Moerman Lees verder...
 

De rechtbank Amsterdam heeft eerder geoordeeld dat het rente- en incassobeding van Infomedics oneerlijk is omdat de hoogte van de kosten daarin niet is opgenomen. De rechtbank Overijssel komt tot eenzelfde oordeel. Nu blijkt het bedrijf de betaalvoorwaarden nog steeds niet te hebben aangepast. Reden voor de rechtbank Amsterdam om dit keer niet alleen de rente en incassokosten, maar ook de proceskosten af te wijzen.

Bron: André Moerman Lees verder...
 

Meer nieuws: