Verrekenen van toeslagen
De belastingdienst heeft aangekondigd vaker toeslagschulden te gaan verrekenen met uit te betalen toeslagen. Dit gebeurt wanneer de standaard betalingsregeling niet wordt nagekomen en er ook geen persoonlijke betalingsregeling is aangevraagd. Bij de verrekening wordt rekening gehouden met de beslagvrije voet.
Let vooral op het volgende: Wanneer er al loonbeslag is gelegd of er wordt op het inkomen verrekend, dan gaat het mis. Dan wordt er teveel ingehouden. Bij samenloop geldt de volgende regel: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Er zijn twee situaties te onderscheiden:
- Er is al loonbeslag gelegd of er wordt al op het inkomen verrekend en vervolgens gaat de belastingdienst verrekenen: Verzoek de belastingdienst om de verrekening met terugwerkende kracht te stoppen.
- De belastingdienst gaat verrekenen en vervolgens gaat de deurwaarder beslag op loon leggen, of er wordt op het inkomen verrekend. Dan zal de beslagvrije voet die de deurwaarder of de uitkeringsinstantie hanteert, moeten worden verhoogd met het bedrag dat de belastingdienst op de toeslagen verrekent. Verzoek dan de belastingdienst om de verrekening te stoppen. Hier vind je de regels over samenloop.
Wanneer er geen loonbeslag is gelegd kan het voordelig zijn om voor de terugbetaling toeslagen alsnog de persoonlijke betalingsregeling aan te vragen. De verrekening stopt dan en de debiteur moet het berekende maandbedrag zelf overmaken. Na 24 maanden wordt het restant buiten invordering gesteld. Kijk hier voor meer info.
Inkomensstijging en de beslagvrije voet
Per 1 januari 2024 gaan de uitkeringen omhoog en veel mensen die werken krijgen een periodieke salarisverhoging. Dit betreft een structurele inkomensstijging en zal in veel gevallen leiden tot een hogere beslagvrije voet. Controleer eerst even op www.uwbeslagvrijevoet.nl. Leidt dit tot een verhoging verzoek dan om aanpassing van de beslagvrije voet.
Bij beslag op bijstand, IOAW en IOAZ gaat de aanpassing van de beslagvrije voet overigens automatisch.
Wettelijke rente
Wanneer de debiteur te laat is met betalen mag de schuldeiser rente in rekening brengen. Als er niets overeengekomen is mag de wettelijke rente in rekening brengen. Deze rente is behoorlijk aan het stijgen. Tot 1 januari 2023 was de wettelijke rente nog maximaal 2%. Met ingang van 1 januari 2024 stijgt de rente van 6% naar 7%.
Het is raadzaam om de in rekening gebrachte rente te controleren, zeker nu dit een serieuze kostenpost aan het worden is. Maak hiervoor gebruik van de Rente calculator van SchuldInfo.
Nieuw op SchuldInfo
De Wsnp is volop in ontwikkeling. Sinds 1 juli 2023 is Wsnp ingrijpend gewijzigd:
- verkorting van de duur van 36 naar 18 maanden
- gespaarde maanden aftrekken van duur Wsnp
- minnelijk traject overslaan bij onvoldoende aflossingsmogelijkheden of andere omstandigheden die een buitengerechtelijke schuldregeling onmogelijk maken
- verkorting goede-trouw-toets van vijf naar drie jaar
- schrappen van de uitsluittermijn van tien jaar
Reden om hier een aparte pagina aan te wijden. Zie hier.
Verwachte wijzigingen
Binnenkort zijn twee wijzigingen te verwachten die nog op de website worden verwerkt.
Incassoregister
Per 1 maart 2024 wordt de Wet kwaliteit incassodienstverlening ingevoerd. Er komt voor incassobureaus en opkopers van vorderingen een verplichte registratie in een Incassoregister. Inschrijving in het register is een voorwaarde om als incassobureau werkzaam te zijn. Voor inschrijving moet aan een aantal kwaliteitseisen worden voldaan. Er kunnen boetes worden opgelegd en in het uiterste geval kan de registratie worden geschrapt.
Cumulatie incassokosten
Wanneer meerdere termijnen niet op tijd betaald worden, kunnen de incassokosten behoorlijk oplopen. Om dit tegen te gaan komt hiervoor per 1 maart 2024 een nieuwe regeling. Over een periode van zes maanden mag maar één keer maximaal 40 euro in rekening worden gebracht. Bij de andere niet op tijd betaalde termijnen mag maximaal 20 euro in rekening worden gebracht. SchuldInfo komt binnenkort met een nieuwe tool om dit makkelijk te berekenen.
Uitkomst proefprocedure
Wanneer beslag op een bijstandsuitkering voor samenwonenden wordt gelegd, terwijl slechts één van de partners een schuld heeft, wordt er vaak teveel aan de deurwaarder afgedragen. Hetzelfde is aan de orde wanneer de gemeente een vordering op de uitkering verrekent. In feite betaalt de partner die niets met de schuld te maken heeft er wel aan mee en dat is volgens SchuldInfo in strijd met de beslagregels. Slechts de helft van het vakantiegeld moet worden afgedragen. Verwacht wordt dat de Centrale Raad van Beroep in april 2024 uitsluitsel gaat geven. Kijk hier voor meer info.
Suggesties zijn welkom
Mis je bepaalde informatie of voorbeeldbrieven, of heb je suggesties voor verbetering van de website, stuur dan even een e-mail.
SchuldInfo wenst jou voor 2024 veel succes en plezier in dit mooie vakgebied.
Met vriendelijke groet,
mr. André Moerman