Stel je woont in Nijmegen en je googelt “Ik wil hulp bij schulden in Nijmegen”. Op de derde plek vind je dan de pagina schuldsanering.help/schuldhulpverlening-nijmegen met een vertrouwde foto van de Waalbrug in Nijmegen. Er staan geen linkjes met verwijzing naar deze pagina in dit artikel, anders komen ze nog hoger in de zoekresultaten van google.
Op de website staat:
Bent u op zoek naar schuldhulpverlening in Nijmegen? Dan kunt u altijd terecht bij de Gemeentelijke kredietbank. Maar onze website biedt een hoop informatie die u vooraf moet weten. Met deze informatie over de schuldhulpverlening is het mogelijk om een effectief plan te maken om geldproblemen aan te pakken.
En daaronder de volgende knop wat leidt naar een aanmeldformulier:
Verschillende linkjes op de website verwijzen naar een aanmeldformulier die vervolgens terecht komt bij twee organisaties ‘Ovidius Financiële Zorg’ en ‘Verbeek Budget Advies’. Zij bieden tegen betaling hulp bij schulden. Dit is op zich toegestaan wanneer er geen kredietschulden in het schuldenpakket opgenomen zijn, maar de wijze van klantenwerving is erg misleidend.
De website doet vermoeden informatie over gemeentelijke schuldhulpverlening te geven, maar er is geen link naar de gemeentelijke website met aanmeldformulieren opgenomen. Want het is uiteraard niet de bedoeling dat een aanvraag bij de gemeente wordt ingediend: daar kunnen deze organisaties niet aan verdienen.
Meer gemeenten
Voor allerlei gemeenten is een aparte pagina gemaakt met een vertrouwde foto van de betreffende gemeente. Zo worden klanten in het hele land geworven.
Met een klein zinnetje rechtsonder op de pagina wordt gewaarschuwd dat de website niet van de gemeente is:
"Let op: Wij zijn niet van de gemeente maar een onafhankelijke partij."
Maar dit is toch echt niet voldoende om hier niet in te trappen.
Misleidend
Wanneer schuldhulp tegen betaling wordt aangeboden en kredietschulden maken deel uit van het schuldenpakket, dan is deze dienstverlening verboden. In overige gevallen schuldhulp tegen betaling helaas wel wettelijk toegestaan.
Aangezien mensen met schulden vaak wanhopig en daardoor kwetsbaar zijn, heeft de Autoriteit Consument en Markt regels opgesteld waar commerciële schuldhulp aan moet voldoen. De website ‘schuldsanering.help’ lijkt niet te voldoen aan deze regels. Bij de eerste regel gaat het al mis:
“1. Wees helder over wie u als aanbieder bent en waar u gevestigd bent”
De informatie op de website ‘schuldsanering.help’ is misleidend omdat je de indruk krijgt dat het om een gemeentelijk aanbod gaat.
Wanneer je het aanmeldformulier invult staat niet vermeld dat dit terecht komt bij de bedrijven ‘Ovidius Financiële Zorg’ en ‘Verbeek Budget Advies’. Ook staat op deze website niet vermeld wat de kosten van het aanbod zijn.
Dat dit verwarrend is blijkt ook uit signalen die bij SchuldInfo zijn gemeld. Zo dacht een inwoner uit Breda door de gemeente verwezen te zijn naar Verbeek budget advies, wat helemaal niet het geval was.
Actie vereist
Het is wenselijk dat de Autoriteit Consument en Markt optreedt tegen dit soort misleidende informatie. Mensen worden op het verkeerde been gezet en dat heeft grote gevolgen. Bovendien is het hard nodig dat schuldhulp tegen betaling niet alleen bij kredietschulden, maar bij alle schulden verboden wordt. Hierdoor is het verbod beter te handhaven. Waar blijft de wetgeving om dit te regelen?
Het is overigens niet verkeerd en gezien de omvang van de problematiek zelfs wenselijk, dat er naast gemeenten ook andere partijen schuldbemiddeling bieden. Het moet hier dan wel gaan om wettelijk gereguleerde beroepsgroepen, waarbij de financiering goed geregeld is, om misbruik te voorkomen. Zo wordt in het rapport "Schulden klein houden en perspectief bieden" de invoering van het afbetalingsplan als incasso-instrument voorgesteld. Bij dit afbetalingsplan wordt het voorstel gestaan om de beschikbare betaalcapaciteit maandelijks onder de schuldeisers te verdelen. Het afbetalingsplan kan worden opgesteld door gemeentelijke schuldhulpverlening, bewindvoerders en deurwaarders. De werkzaamheden die het omvat en de financiering hiervan moeten goed geregeld worden. Incassokosten zouden hier o.i. een onderdeel van moeten zijn. Kijk voor meer informatie op www.schuldenkleinhouden.nl
Nieuws n.a.v. dit bericht:
- Twee commerciële schuldhulpbedrijven onderzocht op verboden praktijken (Nos, 13 juni 2024)
- ACM start onderzoek naar misleidende praktijken commerciële schuldhulpbedrijven (Telegraaf, 13 juni 2024)
- ACM onderzoekt schuldhulpverleners die zich voordoen als gemeenten (Binnenlands Bestuur, 13 juni 2024)
Meer informatie
- ACM waarschuwt voor misleidende praktijken van commerciële schuldhulpaanbieders
- Consumentenregels bij het verlenen van commerciële schuldhulp
- Schuldhulp tegen betaling, wat kun je doen? (schuldinfo.nl 17 november 2021)
- Klachten over schuldhulpverlening