RenteCalculator met veel handigheden
Op SchuldInfo is een handige rekentool opgenomen, de RenteCalculator. Dit rekenprogramma is zowel geschikt voor het berekenen van de wettelijke rente als de wettelijke handelsrente. Bovendien kan een overeengekomen rente worden ingevoerd. Met een specificatie wordt uitleg gegeven over hoe de rente berekend is. Bovendien kan de berekening gedownload worden in pdf-formaat.
Extra bijzonder is dat de RenteCalculator ook waarschuwt wanneer mogelijk sprake is van een oneerlijk rentebeding en wanneer de vordering mogelijk verjaard is.
Soort overeenkomst
Voor het in rekening brengen van rente moet een onderscheid gemaakt worden tussen consumententransacties en handelstransacties. Bij een consumententransactie is altijd een consument of particulier betrokken. Van een handelstransactie is sprake in het geval van een overeenkomst tussen:
- bedrijven onderling;
- een bedrijf en de overheid;
- overheidsinstanties onderling.
Geen afspraak over rente
Zodra op het afgesproken tijdstip niet wordt betaald, is de debiteur in verzuim en mag de schuldeiser rente in rekening brengen. Als in de overeenkomst of de algemene voorwaarden geen afspraak is gemaakt over de rente die in rekening mag worden gebracht dan geldt het wettelijke systeem. De hoogte is afhankelijk van het soort transactie:
- consumententransacties (per 1 januari 2024) 7%
- handelstransacties (per 1 januari 2024) 12,5%
Volgens het wettelijk systeem wordt rente-op-rente op jaarbasis berekend. Over het eerste jaar wordt over de hoofdsom de rente berekend. Vervolgens wordt het volgende jaar de rente berekend over de hoofdsom verhoogd met de rente. Enzovoort. Dit komt in de praktijk het meest voor.
Soms komt het voor dat in de algemene voorwaarde wel wordt aangegeven dat er rente in rekening wordt gebracht en dat voor de hoogte van de rente het rentepercentage van de wettelijke rente geldt. Dan is sprake van een enkelvoudige rente, dus geen rente-op-rente.
Rentebeding
Soms wordt in de overeenkomst of de algemene voorwaarden wel een rentepercentage afgesproken. Wanneer er een percentage per maand of per jaar wordt afgesproken, dan is er sprake van een berekening van de rente-op-rente per maand of per jaar.
Waarschuwing oneerlijk rentebeding
Er kunnen hoge rentepercentages worden afgesproken. Voor consumententransacties geldt echter extra bescherming. De hoogte van het overeengekomen rentepercentage kan namelijk in strijd zijn met de Europese richtlijn oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten (Richtlijn 93/13 EEG). Het rentebeding is dan nietig.
Van een oneerlijk beding is doorgaans sprake wanneer de bij de consument in rekening gebrachte rente hoger is dan het bedrijf zelf aan een ander bedrijf zou moeten betalen wanneer het in verzuim is (de wettelijke handelsrente). De SchuldInfo RenteCalculator waarschuwt wanneer hier mogelijk sprake van is.
Waarschuwing verjaring
Naast de waarschuwing voor een oneerlijk rentebeding kent de RenteCalculator ook een waarschuwing dat de vordering mogelijk verjaard is.
Bij consumententransacties wordt gewezen op mogelijke verjaring wanneer de rente berekend wordt over een periode langer dan twee jaar. Voor consumentenkoop en energieschulden geldt namelijk een verjaringstermijn van twee jaar. Voor andere overeenkomsten met consumenten geldt een verjaringstermijn van vijf jaar.
Bij handelstransacties wordt gewezen op mogelijke verjaring wanneer de rente berekend wordt over een periode langer dan vijf jaar.
Voor zowel consumenten- als handelstransacties geldt overigens dat de verjaringstermijn 20 jaar is wanneer er een vonnis is. Voor rente verschuldigd na een vonnis geldt overigens wel weer een verjaringstermijn van vijf jaar.
Meer informatie
- SchuldInfo RenteCalculator
- Achtergrondinfo rente
- Achtergrondinfo verjaring