Wanneer beslag op loon of uitkering wordt gelegd zal de deurwaarder een beslagvrije voet berekenen, een deel van het inkomen dat net voldoende is om van te leven. Deze beslagvrije voet wordt in beginsel eens per 12 maanden vastgesteld. Wanneer de deurwaarder bijvoorbeeld in oktober 2022 beslag op de uitkering legt zal uiterlijk 12 maanden later een herberekening worden gemaakt.
Als er niets gebeurt gaat de 10% indexering van uitkeringen per 1 januari 2023, verstrekt door het UWV en de SVB, naar de schuldeiser. Hetzelfde geldt voor de stijging van het (minimum)loon.
Dit probleem doet zich overigens niet voor bij beslag op een bijstandsuitkering en IOAW- en IOAZ-uitkering. Sinds 1 januari 2022 geldt voor dit beslag een beslagvrije voet van 95% van het inkomen.
Herziening
De indexering van een uitkering is in feite een structurele wijziging van het inkomen. Dit betekent dat iedereen die het treft om een herberekening kan vragen. Aangezien de indexering algemeen bekend is en het percentage straks ook in het Staatsblad zal staan, vinden de sociaal raadslieden dat de deurwaarders en de overheidsdiensten die beslag hebben gelegd uit zichzelf de beslagvrije voet moeten herberekenen per 1 januari 2023.
Wetswijziging
De LOSR realiseert zich dat het handmatig aanpassen van de beslagvrije voet per 1 januari 2023 een mega-operatie vraagt. Alleen al bij het UWV en de SVB gaat het om zo’n 60.000 beslagen. Het is de vraag of dit, mede gelet op de krapte op de arbeidsmarkt, voor gerechtsdeurwaarders en uitvoeringsorganisaties goed uitvoerbaar is.
De LOSR stelt voor om de wet zodanig aan te passen dat de beslagvrije voet geïndexeerd wordt. De gerechtsdeurwaarders en uitvoeringsorganisaties hoeven dan alleen het indexeringspercentage door te geven aan de organisaties onder wie beslag is gelegd.
De indexering kan gelijk zijn aan het percentage waarmee de bijstandsnorm per 1 januari en 1 juli jaarlijks wordt verhoogd. Het wetsvoorstel Verzamelwet SZW 2023 zou hiervoor kunnen worden aangepast.
N.a.v. de publiciteit zijn Kamervragen gesteld. Download ze hier.
Meer informatie
- Brief aan minister Schouten over indexering beslagvrije voet
- Mensen met schulden merken niets van hogere lonen en uitkeringen (NOS, 21 oktober 2022)
- Kabinet kijkt of minimum leefbedrag schuldenaar nog voldoet (ANP, 21 oktober 2022)