Beslag inkomen

Beslag overig

Vaste lasten

Schulden overheid

Kosten van schulden

Hulp bij schulden

Overige info

Klachten

Voorbeeldbrieven

Rekenprogramma

Nieuwsbrief

In de schulden door achteraf betalen

Bron: Radar
uur

Nu kopen, later betalen: Diensten als Klarna en Riverty worden steeds populairder. Op de pof kopen kan een uitkomst bieden, maar niet iedereen kan de gevolgen overzien. Vooral jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar komen steeds vaker in grote financiële problemen doordat ze betalingstermijnen missen en in de schulden raken.

Worden zij wel voldoende in bescherming genomen? En hoe kan het dat achteraf betaaldiensten zo toegankelijk zijn? Betaaldienst Klarna reageert.

Bekijk hier de uitzending van Radar op 17 februari 2025

Jongeren die in de financiële problemen komen door Buy Now Pay Later (BNPL)-diensten: het is zeker geen nieuw fenomeen. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), gebaseerd op cijfers uit 2022, blijkt dat consumenten onder de 35 jaar relatief het vaakst aanmaningskosten krijgen van bedrijven als Klarna en Riverty. Ook worden zij het vaakst overgedragen aan incassobureaus. De kosten die samenhangen met te laat betalen kunnen flink oplopen, aldus de AFM.

Een rondgang van Radar onder de grootste gemeenten van het land, laat zien dat de gevolgen groot zijn. “Buy Now Pay Later leidt regelmatig tot problematische schulden waar jongeren zonder hulp niet uitkomen”, zegt Dick van Maanen, directeur van de Amersfoortse schuldhulporganisatie Stadsring, tegen Radar.


Druk om bepaalde producten te bezitten
Maar waarom zijn BNPL-diensten juist voor jongeren zo aantrekkelijk? Zaffier, verantwoordelijk voor schuldhulpverlening in onder meer Alkmaar, Bergen en Castricum, noemt het gemak van achteraf een groot probleem, al helemaal in combinatie met groepsdruk. "Jongeren zeggen druk te ervaren om bepaalde producten te bezitten, mede door de invloed van sociale media”, aldus een woordvoerder.

“Het grote probleem bij BNPL-aanbieders is dat er een knip wordt gemaakt op het geluksgevoel bij de aankoop en het niet zo leuke gevoel dat je vervolgens geld moet betalen”, signaleert een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Hierdoor is er een groot risico op overbesteding.”

“Uit onze gesprekken maken we op dat jongeren deze achterstanden niet als een schuld ervaren”, vult een woordvoerder van de gemeente Leiden aan. “De reactie is vaak ‘Oh, dat betaal ik nog wel een keer.’ Het lijkt geaccepteerd en genormaliseerd te zijn.


Hoe jonger, hoe meer openstaande vorderingen
Cijfers bevestigen dit beeld. Zo schat de gemeente Leeuwarden in dat 50 à 60 procent van de jongeren minimaal een vordering via een afterpay constructie heeft. Het gaat dan om verschillende aanbieders, zoals. Klarna en Bol.com

In Den Bosch zijn Klarna en Riverty bij bijna 21 procent van de jongeren de reden voor de lopende schuldregelingsaanvragen.  En de Verder Groep, die schuldhulpverlening doet voor gemeenten in heel het land, zegt dat hun 467 cliënten sinds januari voor 283.200 euro aan openstaande vorderingen hebben bij achterafbetaaldiensten. ”We zien dat naarmate de leeftijd afneemt, het aantal openstaande vorderingen toeneemt”, aldus een woordvoerder.

Lees hier verder.

Bekijk hier de uitzending van Radar op 17 februari 2025


<< Nieuwsoverzicht