Beslag inkomen

Beslag overig

Vaste lasten

Schulden overheid

Kosten van schulden

Hulp bij schulden

Overige info

Klachten

Voorbeeldbrieven

Rekenprogramma

Nieuwsbrief

Geen (geldige) akte van cessie, geen vordering

Bron: André Moerman
uur

Het komt regelmatig voor dat schulden worden verkocht om vervolgens door een nieuwe eigenaar te worden geïnd. Het is nodig om deze schulden extra te controleren. Zo moet de overdracht van de vordering aan bepaalde vereisten voldoen. Een akte van cessie moet worden opgemaakt en de schuldeiser moet deze kunnen overleggen. Bovendien zal op het moment dat de akte is opgesteld de rechtsverhouding waarop de vordering is gebaseerd al moeten bestaan.


Afbeelding: Geralt Pixabay


Verkoop van vorderingen
Het opkopen van schulden komt veelvuldig voor. Grote incassobureaus kopen bijvoorbeeld een portefeuille telefoonvorderingen op tegen 50% van de waarde. Alles wat het incassobureau extra int is winst. Groot verschil met de normale werkzaamheden van het incassobureau is dat niet namens de schuldeiser wordt gehandeld, maar dat het incassobureau de nieuwe schuldeiser is geworden. Dit betekent dat bij betwisting van de vordering het incassobureau zelf moet aantonen dat er een overeenkomst is en dat de vordering niet is verjaard. Maar om te beginnen zal het incassobureau moeten aantonen dat er een akte van cessie is opgemaakt.

Met een ‘akte van cessie' wordt een vordering (schuld) overgedragen. Degene die afstand doet van een vordering heet ‘cedent’ en degene die de vordering verkrijgt heet ‘cessionaris’. De debiteur wordt ‘debitor cessus’ of ‘cessus’ genoemd. Vanaf het moment dat aan de debiteur mededeling van de cessie is gedaan kan alleen nog aan de nieuwe schuldeiser bevrijdend worden betaald en niet meer aan de oorspronkelijke schuldeiser.


Is er wel een akte van cessie?
Degene die beweert de schuld overgedragen te hebben gekregen zal dit moeten kunnen aantonen. Je kunt vragen om een kopie van de akte van cessie. Geen akte van cessie geen vordering, zo blijkt ook maar weer uit een uitspraak van de rechtbank Limburg:

“De kantonrechter oordeelt dat geen sprake is van een rechtsgeldige cessie en zal de vordering afwijzen op grond van het hierna overwogene. (…)
Ten aanzien van de vereiste akte van cessie oordeelt de kantonrechter dat aan dit vereiste niet is voldaan op grond van het volgende. [gedaagde] heeft bij conclusie van antwoord het verweer gevoerd dat geen schriftelijk bescheiden van de cessie zijn overgelegd. Het was dus aan Coeo om bij conclusie van repliek de akte van cessie te overleggen. Coeo heeft de akte niet in het geding gebracht en hierdoor kan de kantonrechter niet vaststellen of de akte is opgemaakt.”

Soms moeten er meerdere aktes van cessie kunnen worden overlegd. Dit is aan de orde bij de omstreden schuldopkoper Direct Pay die op 4 april 2023 failliet is gegaan. Direct Pay heeft in het verleden heel veel vorderingen gekocht, bijvoorbeeld van online aankopen. Na het faillissement probeert de curator de vorderingen weer door te verkopen. Zo heeft Hoist allerlei vorderingen gekocht. Er moeten dan door Hoist twee aktes van cessie kunnen worden overlegd:

  • de overdracht van de webshop aan Direct Pay
  • de overdracht van Direct Pay aan Hoist

Wanneer Hoist in dit geval niet beide aktes kan overleggen heeft Hoist geen vordering. De oorspronkelijke schuldeiser (de webshop) heeft dan nog wel een vordering. Maar wellicht is deze vordering al verjaard aangezien bij consumentenkoop een verjaringstermijn geldt van slechts twee jaar.


Is de akte van cessie wel geldig?
Wanneer de schuldeiser wel een akte van cessie overlegt, is het van belang te controleren of deze wel geldig is. Met name het moment van ondertekenen van de akte is van belang.
Vaak koopt het incassobureau niet alleen bestaande maar ook toekomstige vorderingen op. Er wordt dan een akte van cessie getekend waarbij de vorderingen die in de toekomst ontstaan worden overgedragen aan het incassobureau. Hier gaat het vaak mis. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat op het moment van tekenen van de akte van cessie de vordering nog niet hoeft te bestaan maar de rechtsverhouding al wel moet bestaan. Het is dus niet mogelijk om een toekomstige vordering van een consument over te dragen terwijl de overeenkomst (bv het telefoonabonnement of de koopovereenkomst) nog gesloten moet worden. Er is dan geen geldige overdracht, d.w.z. het incassobureau is dan niet de nieuwe schuldeiser geworden.


SchuldInfo Jaarcongres
Tijdens het SchuldInfo Jaarcongres op 3 oktober 2024 zal eveneens aandacht besteed worden aan het opkopen van schulden. Kijk hier voor meer informatie.


Meer informatie
- Hoe verder na het faillissement van schuldopkoper Direct Pay? (schuldinfo.nl 4 mei 2024)
- Rechtbank Limburg 15 mei 2024, ECLI:NL:RBLIM:2024:2520
- Hoge Raad HR oktober 1980, NJ 1981/265
- Achtergrondinfo akte van cessie


Reageren?
- Reageer via schuldinfo op LinkedIn << Nieuwsoverzicht