Foto: MabelAmber Pixabay
Wat eraan vooraf ging
X moet maandelijks een premie van € 175,25 aan de zorgverzekeraar betalen. Hij heeft een achterstand opgelopen over de maanden mei, juni, juli, augustus en september van 2024. Hij heeft een betalingsregeling bij DSW aangevraagd. Per brief van 30 oktober 2024 is aan hem de betalingsregeling bevestigd. In deze brief staat dat hij een regeling heeft gesloten voor de premie verschuldigd over de maanden mei, juni, augustus en september van 2024.
X wordt vervolgens voor de premie over de maand juli gedagvaard. X heeft als verweer gevoerd dat hij ervan uit is gegaan dat de premie over de maand juli meegenomen zou worden in de betalingsregeling en hij begrijpt niet waarom hij voor die vordering afzonderlijk is gedagvaard.
DSW heeft bij repliek gesteld dat X voor een betalingsregeling naar de deurwaarder is verwezen. X heeft hierop niet meer gereageerd en is ook niet op de zitting verschenen.
Beoordeling
De kantonrechter oordeelt als volgt:
[gedaagde] moet de achterstallige premie van € 175,25 betalen. DSW heeft voldoende gesteld dat [gedaagde] de premie had moeten betalen, maar deze betalingen niet (tijdig) zijn voldaan. [gedaagde] heeft onvoldoende onderbouwd dat deze vordering valt onder de betalingsregeling die per brief van 30 oktober 2024 aan hem is bevestigd. In deze brief wordt aan [gedaagde] bevestigd dat hij een regeling heeft gesloten voor de premie verschuldigd over de maanden mei, juni, augustus en september van 2024. De vordering in deze procedure heeft echter betrekking op de premie over de maand juli 2024.
[gedaagde] heeft er naar het oordeel van de kantonrechter ook niet op mogen vertrouwen dat de vordering over de maand juli 2024 onderdeel uitmaakte van de betalingsregeling die hij heeft gesloten met DSW. DSW heeft namelijk bij repliek gesteld dat zij [gedaagde] heeft doorverwezen naar de Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders om ook een betalingsregeling te treffen voor de achterstand over de maand juli 2024. DSW heeft daarbij toegelicht dat zij de vordering ten aanzien van de premie over de maand juli 2024 al op 24 september 2024 uit handen heeft gegeven aan het deurwaarderskantoor LAVG, terwijl de betalingsregeling met [gedaagde] ten aanzien van de vier andere hiervoor genoemde maanden pas op 30 oktober 2024 getroffen is. Om die reden heeft DSW [gedaagde] naar het deurwaarderskantoor verwezen zodat hij ook voor de achterstallige premie over de maand juli 2024 een regeling kon treffen. [gedaagde] heeft dat kennelijk nagelaten en heeft evenmin gebruik gemaakt van de mogelijkheid om nog te reageren op de nadere stellingen van DSW in de conclusie van repliek. [gedaagde] had er des te minder op mogen vertrouwen dat ook de achterstand over de maand juli 2024 begrepen was in de betalingsregeling aangezien die maand niet genoemd wordt in de bevestiging van de betalingsregeling gedateerd 30 oktober 2024.
Naschrift
De gevolgen van deze werkwijze van DSW is erg zuur. Het resultaat van deze dagvaarding is dat betrokkene, na betekening van het vonnis, met 530 euro aan extra kosten wordt geconfronteerd. Vervolgens kan X alsnog proberen een betalingsregeling met de deurwaarder te treffen, maar de kans is echter groot, gezien hoe het tot nu toe is verlopen, dat de deurwaarder geen rekening houdt met de betalingsregeling die al met de zorgverzekeraar is getroffen. En dat kan weer tot gevolg hebben dat er loonbeslag wordt gelegd met nog eens 315 euro extra kosten. De teller staat dan op 845 euro aan extra kosten.
Van een zorgverzekeraar mag je meer zorgvuldigheid verwachten. Uit art. 6.5.4 van de Regeling zorgverzekering valt op te maken dat de wetgever het belangrijk vindt dat zorgverzekeringschulden minnelijk worden opgelost. Daarin past het niet om met gesplitste betalingsregelingen te werken. Waarom niet eerst een betalingsregeling met de deurwaarder, om vervolgens, nadat deze is afgerond een betalingsregeling met de zorgverzekeraar? Dit doet meer recht aan het gegeven dat de debiteur slechts over een betalingscapaciteit beschikt.
Lees voor meer informatie over de bijzondere positie van zorgverzekeraars het volgende artikel:
Meer informatie