Waar gaat de zaak over?
X heeft een zorgverzekering bij Zilveren Kruis. Partijen hebben een geschil over de betaling. Volgens Zilveren Kruis heeft X niet alle zorgkostennota’s op tijd betaald. Zij wil een veroordeling tot betaling van openstaande posten, vermeerderd met rente en kosten. X voert aan dat de gevorderde zorgnota’s via het CAK zijn betaald. Hij heeft hierover contact gehad met (de gemachtigde van) Zilveren Kruis. Hij vindt daarom dat hij de vordering en de bijkomende kosten niet hoeft te betalen.
Wat vindt de kantonrechter ervan?
De kantonrechter heeft bij tussenvonnis een mondelinge behandeling bepaald. In het tussenvonnis is Zilveren Kruis gevraagd om voor de mondelinge behandeling onder meer een reactie op het verweer en een actuele specificatie toe te sturen.
Zilveren Kruis heeft onder meer een specificatie van de hoofdsom toegestuurd waaruit blijkt dat tot en met de maand februari 2021 een bedrag van € 186,20 open staat aan zorgkostennota’s. Zij betwist dat X, al dan niet via het CAK, een bedrag van € 134,69 aan haar heeft betaald. Zij stelt verder dat X al eerder bij vonnis is veroordeeld om tot betaling van onbetaald gelaten premies en/of zorgkostennota’s over te gaan, onder andere op 25 januari 2017 en 22 januari 2020. Zilveren Kruis vermeldt verder dat zij uit het verweer van X begrijpt dat het CAK beslag op zijn inkomen heeft gelegd.
Door Zilveren Kruis is niet een specificatie ingediend zoals in het tussenvonnis is gevraagd. Daarom kan de kantonrechter niet controleren welke betalingen door of ten behoeve van X zijn gedaan en ook niet aan welke posten Zilveren Kruis betalingen heeft toegerekend.
Bovendien heeft Zilveren Kruis niet toegelicht dat zij de beslissing om X op 15 september 2021 opnieuw te dagvaarden voor een aantal zorgkostennota’s in redelijkheid heeft kunnen nemen. Zij heeft wel de eerder tussen partijen gewezen vonnissen van 25 januari 2017 en 22 januari 2020 overgelegd, maar op de zitting kon geen antwoord worden gegeven op de vraag of geheel of gedeeltelijk aan die vonnissen was voldaan. Dat blijkt ook niet uit de stukken. Van een zorgvuldig handelend zorgverzekeraar mag worden verwacht dat zij zorgvuldig onderzoek doet naar de relevante feiten en omstandigheden en rekening houdt met de gerechtvaardigde belangen van haar verzekerde, alvorens zij opdracht geeft om een verzekerde te dagvaarden. Het is immers een feit van algemene bekendheid dat met een procedure hoge kosten zijn gemoeid en verzekerden vaak wel willen, maar niet kunnen betalen. Een zorgverzekeraar kan in redelijkheid niet zonder meer overgaan tot het instellen van een nieuwe gerechtelijke procedure als zij eerdere vonnissen heeft die zij niet executeert.
Tijdens de zitting heeft de gemachtigde van Zilveren Kruis aangeboden om de specificatie zoals bij tussenvonnis gevraagd alsnog te verstrekken en de beslissing om opnieuw te dagvaarden alsnog nader te onderbouwen, maar dat acht de kantonrechter te laat.
De conclusie is dat Zilveren Kruis niet voldoende heeft toegelicht en aannemelijk gemaakt dat de gevorderde premie kan worden toegewezen. De vordering zal daarom worden afgewezen.
Zilveren Kruis zal worden veroordeeld in de kosten van de procedure. Die worden aan de kant van X begroot op nihil.
De beslissing
De kantonrechter:
- wijst de vordering van Zilveren Kruis af;
- veroordeelt Zilveren Kruis in de proceskosten, aan de zijde van X begroot op nihil.
Meer informatie
- Rechtbank Midden-Nederland 12 januari 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:311
- Lopende-band-invordering zorgverzekeraars
- Achtergrondinfo proceskosten
- Achtergrondinfo executiekosten