Foto: tomgirlby Pixabay
Soms komt het CJIB in contact met mensen voor wie de huidige mogelijkheden tot het leveren van maatwerk niet passend zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen voor wie het door een samenloop van uitzonderlijke omstandigheden onmogelijk was de verkeersboetes (Wahv-boetes) tijdig te betalen en zo de ophogingen te voorkomen. Het CJIB zal beter in staat worden gesteld deze mensen te helpen door de ophogingen kwijt te kunnen schelden. Het gaat daarbij om twee typen van elkaar te onderscheiden situaties: overmacht en onevenredig hardvochtige effecten van de ophogingen.
1) Overmacht
Bij overmacht is de betrokkene aantoonbaar niet verwijtbaar in verzuim geweest bij het niet tijdig betalen van de Wahv-boete(s). De onmogelijkheid van betaling (of het aanvragen van een betalingsregeling) was niet de eigen schuld van de betrokkene, maar werd veroorzaakt door een onvoorziene, van buiten komende omstandigheid. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan iemand die langere tijd opgenomen is geweest en niemand had om de post waar te nemen.
2) Hardvochtige effecten
Bij hardvochtige effecten pakken de ophogingen onevenredig onredelijk uit voor de betrokkene in het concrete geval door de uitzonderlijke omstandigheden waarin iemand verkeert. Het zal dan vaak gaan om een samenloop van verschillende problematische omstandigheden, zoals ernstige lichamelijke en/of psychische problematiek, het ontbreken van hulp of sociaal netwerk, dakloosheid en/of gezinsproblematiek. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan iemand die na meerdere jaren geworsteld te hebben met psychische stoornissen zijn leven weer op de rit heeft met hulp en zijn Wahv-boetes wil betalen. Het moet dus gaan om uitzonderlijke situaties waar het CJIB een bijzondere interventie mag toepassen, in uitzondering op de bestaande mogelijkheden. Alleen dan mag het CJIB de ophogingen kwijtschelden.
Problematische schulden
Problematische schulden kunnen een rol spelen bij de beoordeling of iemand in aanmerking komt voor kwijtschelding, maar alleen het hebben van schulden is – gelet op de mogelijkheden die het huidige instrumentarium van het CJIB voor deze groep mensen biedt – niet voldoende voor kwijtschelding. In het geval dat sprake is van schulden zijn immers andere instrumenten aangewezen, zoals het treffen van een draagkrachtregeling of een verwijzing naar schuldhulpverlening.
Het verzoek
Het CJIB kan vanaf juni dit jaar (vooruitlopend op een wetswijziging) starten met kwijtschelding. Vanaf juni kunnen mensen dan ook een verzoek om kwijtschelding voor de ophogingen bij nog niet volledig betaalde Wahv-boetes indienen bij het CJIB. Het CJIB kan straks op basis van door de betrokkene verstrekte informatie ook ambtshalve beslissen de ophogingen kwijt te schelden indien daar gegronde redenen voor zijn.
De oorspronkelijke boete (en de administratiekosten) moeten wel altijd betaald worden, al dan niet met behulp van een betalingsregeling. De boete zelf staat immers niet (meer) ter discussie.
Voor Wahv-boetes en ophogingen die reeds volledig zijn betaald, kan geen kwijtschelding worden gevraagd.
Op de website van het CJIB zal straks informatie te vinden zijn over de mogelijkheden voor kwijtschelding van de ophogingen en hoe een verzoek hiertoe kan worden ingediend.
Betalingsherinnering
Om te voorkomen dat mensen met een verhoging te maken krijgen, bijvoorbeeld omdat ze even niet opletten, zal er vanaf 1 juli 2026 eerst een betalingsherinnering worden verstuurd met een termijn van twee weken. Dit zal zowel bij de verkeersboetes als de strafrechtelijke boetes worden ingevoerd.
Meer informatie