Voorkom een duur feestje: check het bewindregister!

Bron: André Moerman
uur

Een echtpaar organiseert een groot feest voor ruim 5000 euro. Maar wie betaalt de rekening? De ondernemer zelf zo oordeelt de kantonrechter van de rechtbank Overijssel. Betrokkenen stonden onder bewind en de ondernemer had dit kunnen weten. Ze stonden namelijk geregistreerd in het bewindregister. De uitspraak is in lijn met eerder gepubliceerde jurisprudentie. Het bewindregister biedt behoorlijke bescherming. Ondernemers wees gewaarschuwd.



   Foto: RyanMcGuire


Groot feest
Eind 2016 heeft een echtpaar aan een horecaondernemer opdracht gegeven voor een groot feest, met consumpties, een hapjesbuffet en een diner. Na het feest kwam de rekening: € 5.151, maar die kon het echtpaar niet betalen. De bewindvoerder van Findool BV raakt hier van op de hoogte en stelt zich op het standpunt de vordering niet te erkennen, omdat het echtpaar onder bewind stond en de horecaondernemer dit had kunnen weten. De bewindvoerder wordt gedagvaard en de kantonrechter oordeelde als volgt:


Het vonnis
Vooropgesteld dient te worden dat tussen eiseres en rechthebbenden afspraken zijn gemaakt voor een feestje te houden in het etablissement van eiseres en verzorgd door eiseres, alsmede dat die afspraken zijn gemaakt zonder medewerking van gedaagden. Eiseres kan rechthebbenden/gedaagden niet verwijten dat zij de overeenkomst is aangegaan zonder dat rechthebbenden hebben medegedeeld dat zij onder bewind stonden.
Rechthebbenden zijn immers onder bewind gesteld vanwege hun lichamelijke of geestelijke toestand omdat voldoende aannemelijk is geworden dat zij als gevolg van hun lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat zijn ten volle hun vermogensrechtelijke belangen zelf behoorlijk waar te nemen.

Ter bescherming van de belangen van derden wordt de uitspraak waarbij het bewind is ingesteld, gepubliceerd in het register en bestaat de mogelijkheid, ook voor eiseres, dat openbare register te raadplegen. Dat eiseres het openbare register in het onderhavige geval niet heeft geraadpleegd komt voor rekening en risico van eiseres.

Hierbij wordt opgemerkt dat het niet ging om een contante verkoop / koop van geringe waarde of om een koop betreffende het normale levensonderhoud maar om een feest met een waarde van € 5.151,85.
Met eiseres is de kantonrechter van oordeel dat het ondoenlijk is voor elke transactie van geringe waarde of het normale levensonderhoud betreffende het register te raadplegen, maar van een dergelijke transactie is hier dus geen sprake.
Een feest van een dergelijke omvang mag wellicht voor eiseres dagelijkse kost zijn, eiseres dient en diende echter wel te beseffen dat voor haar wederpartij een feest met een dergelijke omvang geen dagelijkse kost pleegt te zijn.
Eiseres had op eenvoudige wijze de identiteit van rechthebbenden kunnen vaststellen door bijvoorbeeld naar een identiteitsbewijs te vragen en vervolgens het register kunnen raadplegen om te zien of er sprake was van een bewind (of curatele).
Het door eiseres gedane beroep op de goede trouw faalt gelet op het vooroverwogene eveneens.

Conclusie is dat de rechtshandeling ongeldig is en de vordering afgewezen zal worden.


Bewindregister
Sinds 1 januari 2014 is het mogelijk om een onderbewindstelling vanwege de lichamelijke of geestelijke toestand in te schrijven in het curatele- en bewindregister. Bij onderbewindstelling worden de volgende personen geregistreerd:

  • Bij onderbewindstelling vanwege de lichamelijke of geestelijke toestand, wanneer de rechter daartoe heeft besloten. Dit kan op verzoek van de onderbewindgestelde, de bewindvoerder of ambtshalve door de rechter. De rechter maakt hierbij een afweging tussen privacy en de noodzakelijkheid.


Voordeel van publicatie van onderbewindstelling is dat de schuldeiser geacht wordt op de hoogte zijn van het beschermingsbewind. De bewindvoerder kan zich er dan op beroepen dat de overeenkomst ongeldig is. Schuldeisers kunnen zich niet verhalen op de onder bewind gestelde goederen. Het einde van het bewind brengt hierin geen verandering.



Meer jurisprudentie
Er zijn inmiddels meer uitspraken waarbij succesvol een beroep op het bewindregister is gedaan. Twee voorbeelden:

NRC met I-Phone
Een onderbewindgestelde sluit een NRC-abonnement af inclusief levering van een i-Phone. De bewindvoerder wist van niets. Pas na een vonnis komt hij achter de nieuwe schuld. Het bewindregister biedt uitkomst. NRC had kunnen weten dat betrokkene onder bewind stond. De bewindvoerder gaat in verzet tegen het vonnis en de rechtbank Noord-Holland wijst alsnog de vordering af. >>>Uitspraak

Geboekte reis
Een onderbewindgestelde heeft een vliegreis geboekt voor zo’n  € 1500. Omdat de rekening niet werd betaald heeft Tui op het laatste moment de overeenkomst ontbonden en op basis van de algemene voorwaarden 90% van de reissom in rekening gebracht. Pas na een vonnis komt de bewindvoerder achter deze nieuwe schuld. Tui had vanwege inschrijving in het bewindregister kunnen weten dat betrokkene onder bewind stond. De bewindvoerder gaat in verzet tegen het vonnis en de rechtbank Noord-Holland wijst alsnog de vordering af. >>>Uitspraak


Jurisprudentie gevraagd
Heb je ook interessante jurisprudentie die niet op rechtspraak.nl is gepubliceerd, mail het naar info@schuldinfo.nl

 


Meer informatie
- Rb Overijssel 17 april 2018, zaaknr.: 6507316CV EXPL 17-3909
- NRC-abonnement met i-Phone, geen verhaal mogelijk op onder bewind gestelde goederen
- Aangaan geldlening wel geldige rechtshandeling, maar geen verhaal mogelijk op onder bewind gestelde goederen
- Geboekte reis geen geldige rechtshandeling, geen derdebescherming, betrokkene staat in bewindregister
- Vernietiging overeenkomst ivm curatele, niet raadplegen curateleregister komt voor eigen rekening
- Achtergrondinfo beschermingsmaatregelen


Reageren?
- Reageer via schuldinfo op LinkedIn